Tuchtrecht voor CAT-therapeuten

Ben je CAT-complementair therapeut level 3 dan val je vanaf 29 april 2019 onder het GAT-tuchtrecht indien je bent aangesloten bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). Ben je CAT-complementair therapeut level 5 dan val je op dit moment onder het TCZ-tuchtrecht, ook als je aangesloten bent bij GAT. De meeste CAT-complementair therapeuten zijn aangesloten bij GAT. Er is nu klacht- en tuchtrecht voor alle levels CAT-therapeuten en dat is een mooie stap vooruit voor het CAT!

Webinar ‘Klacht- en tuchtrecht + je website’

Zet in je agendaWebinar: ‘Klacht- en tuchtrecht + je website’. Wanneer? Dinsdag 18 juni tussen 19.00 en 21.00 uur. Met wie? CAT-complementair voorzitter Ervee van der Wilk en GAT-bestuursvoorzitter Jethro van der Wilk praten je bij over het onderwerp klacht- en tuchtrecht. Deze webinar geldt voor 2 SBU (Studie Belastings Uren) vakgerichte bijscholing vrije invulling en is natuurlijk gratis. Deze webinar is ook zinvol om te volgen voor CAT-therapeuten die niet bij GAT geregistreerd zijn. Meer informatie volgt binnenkort.

De professionaliseringsslag door CAT-therapeuten

  • GAT-tuchtrecht kan een preventieve werking hebben / helpt therapeuten bij het voorkomen van klachten
  • Aan GAT-tuchtrecht is de GAT-beroepscode verbonden
  • De GAT-beroepscode helpt de therapeuten om te professionaliseren
  • GAT-tuchtrecht bevordert de beroepsgroep in het algemeen belang
  • Verschillende zorgverzekeraars eisen het tuchtrecht

 

Informatie voor op de websites van CAT-therapeuten

Therapeuten die aangesloten zijn bij GAT zijn verplicht om het GAT-schild op de website te plaatsen. Door het plaatsen van het GAT-schild werkt een CAT-therapeut mee aan het laagdrempelig bereikbaar maken van de Wkkgz geschillencommissie van GAT voor de cliënten. Dat is een verplichting vanuit de rijksoverheid: laagdrempeligheid van de Wkkgz voor cliënten/patiënten uit de zorg. Dit geldt voor alternatieve zorg maar ook voor ‘gewone’ reguliere zorg als artsen en specialisten.

Het virtuele GAT-schild kun je downloaden op de GAT therapeuten loginpagina. Om het je gemakkelijk te maken kun je het GAT-schild 2019 hieronder vinden (klik met je rechtermuis knop op de afbeelding hieronder en selecteer de optie ‘afbeelding opslaan’). Deze afbeelding kan dan op je website geplaatst worden en klikbaar worden gemaakt naar https://gatgeschillen.nl/ :

Plaats bij het virtuele GAT-schild de volgende tekst op je website als je level 3 CAT-therapeut bent en aangesloten bent bij het GAT:


Ik val als CAT-complementair therapeut onder Wkkgz-klachtrecht en tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). GAT is een rijks erkende en volledig onafhankelijke Wkkgz geschillencommissie. Voor meer informatie over mijn klachtenregeling zie: https://gatgeschillen.nl/

Ik werk als CAT-complementair therapeut volgens de richtlijnen van de GAT-beroepscode. Voor meer informatie zie: https://gatgeschillen.nl/beroepscode/


Plaats bij het virtuele GAT-schild de volgende tekst op je website als je level 5 CAT-therapeut bent en aangesloten bent bij het GAT


Ik val als CAT-complementair therapeut onder Wkkgz-klachtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). GAT is een rijks erkende en volledig onafhankelijke Wkkgz geschillencommissie. Voor meer informatie over mijn klachtenregeling zie: https://gatgeschillen.nl/


 

GAT-beroepscode

Als jij als CAT-complementair therapeut aangesloten bent bij het GAT dan adviseert het CAT je om de GAT-beroepscode op je website te plaatsen, bij het GAT-schild zoals hierboven omschreven (tenzij je elders tuchtrecht hebt ondergebracht). Hiermee geef je als therapeut een duidelijk signaal van professionaliteit af aan je cliënten / bezoekers van je website. Het CAT raadt je aan om de GAT-beroepscode goed door te lezen. Er staan veel handige richtlijnen in die je kunt gebruiken in je praktijk!

Voor elke therapeut haalbaar en zinvol

Wat in de GAT-beroepscode is eigenlijk helemaal niet zo vreemd: in de GAT-beroepscode staan wettelijke verplichtingen waar elke alternatieve of complementaire therapeut zich in Nederland aan moet houden. Zo is voldoen aan de privacy wet AVG bijvoorbeeld niet vrijblijvend en zo mag een alternatief therapeut zelf nooit diagnoses stellen.

 

De Rode Vlaggen van PLATO

GAT heeft toestemming van PLATO/universiteit Leiden om de Rode Vlaggen uit de PLATO eindtermen op te nemen in de GAT-beroepscode. Deze Rode Vlaggen worden therapeuten geleerd bij een opleiding medische en/of psychosociale basiskennis volgens de PLATO-eindtermen. De Rode Vlaggen van PLATO zijn signalen waar de therapeut adequaat op reageert door te verwijzen naar een BIG-geregistreerde zorgaanbieder, zoals de huisarts. De Rode Vlaggen van PLATO zijn een belangrijke tool voor professionele praktijkvoering, je kunt ze doorlezen in de GAT-beroepscode.

Naar de GAT-beroepscode

Samen professionaliseren met klacht- en tuchtrecht

Alle levels CAT- therapeuten werken samen aan de professionalisering van de complementaire sector in Nederland. GAT-tuchtrecht en de GAT-beroepscode zijn belangrijke tools in deze professionaliseringsslag. Voor meer informatie over GAT-tuchtrecht verwijzen we je naar het nieuwsbericht van de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT).

Met complementaire groet,

Het CAT.